28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

       Verem (tüberküloz) hastalığı, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün toplumun dikkatinin çekilmesi amacıyla 01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında  Ülkemizde “70.Verem  Eğitim ve Propaganda Haftası” kutlanacaktır.

Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu İnsanların %10’unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır.

Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Verem mikrobu, güneş görmeyen ve yeterince havalandırılmayan ortamlarda saatlerce havada asılı kalabilirler. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10–15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır.

Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikâyetleri yanında ateş de ortaya çıkar. Bu gibi belirtilerin olması durumunda Verem Birimlerine veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

        HANGİ DURUMLARDA VEREM HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİ ARTAR?

• Sigara içmek
• İlaç ve alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır.

• Kötü beslenme

• Kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları

• Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak

• Vücut direncini azaltan hastalıklar ( şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kanser, HIV-AIDS, organ nakli gibi)

• Uzun süreli bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanımı.

 

Çocuklarımızı veremden korumanın en etkin ve kolay yolu doğumdan sonra 2. ayında verem (BCG) aşısı ile aşılamaktır. BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede çok etkilidir.

 

Toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Savaş Dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içilmesi sağlanmakta olup Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi uygulanmaktadır. Koruyucu tedavi olarak temaslı muayenesi kapsamında verem hastası ile teması olan aile bireyleri ve diğer temaslıların Verem Birimlerinde ücretsiz olarak muayeneleri ve tedavileri yapılmaktadır.

 

 Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu ilaç tedavisi tek ilaçla ve 6 ay süreyle verilmektedir. Bu tedavinin hastalanmayı % 90’a varan oranda önlediği bilinmektedir. İlaçların düzenli içilmesi, periyodik muayene ve takiplerin yapılması kişinin, yakın çevresinin ve toplumun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Biriminde verilmektedir.

 

           VEREM ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR.    

 

                                                                                                              Dr. Kemal ŞENER

                                                                                                         İl Halk Sağlığı Müdürü

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın