18.04.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Bitcoin’in Türkiye’de ilk önemli yatırımcısı Malatyalı Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık oldu

Bitcoin’in Türkiye’de ilk önemli yatırımcısı Malatyalı  Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık oldu

Bitcoin’in Türkiye'de ilk önemli yatırımcının Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık olduğu öğrenildi.

Dünya yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde sanal para babalarının sessiz sedasız yaptığı toplantıya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Bazen iflaslarla anıldı, bazen de intiharlarla… Ama popülerliğini hiç yitirmedi. Hatta giderek daha fazla ilgi görmeye başladı. Sanal alemin para birimi Bitcoin’den bahsediyorum. Hiçbir devlet, merkez bankası hatta resmi kurumlarıyla ilişkisi olmayan Bitcoin’in hikayesi 2009’da başladı. Sanal alemde el değiştirebilen ve bir prosedür sınırı içinde olmayan Bitcoin’i Satoshi Nakamoto takma adıyla tanıdı dünya. Ancak bu yılın mart ayında gizemli Japon’un Avustralyalı işadamı Craig Wright olduğu ortaya çıktı. Kimliğini uluslararası medya kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, ilk Bitcoin transferinin orijinal belgelerini de kanıt olarak gösterdi.

Aslen bilgisayar mühendisi olan Wright’ın yarattığı sanal paranın yaygınlığı da değeri de kısa sürede arttı. 1 Bitcoin’in değeri henüz 4 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen 1.000 doları gördü. Piyasa değeri de 13 milyar dolara ulaştı. Şu anda bu değerlerde olmasa da küresel ekonominin vazgeçilmez enstrümanı olmaya devam ediyor.

İlk Türk yatırımcı Ahmet Çalık

Rusya, Çin, Fransa gibi ülkelerin kamu kuruluşlarında yasakladığı Bitcoin’i özellikle Batı’da kullanan insan sayısının 15 milyon geçtiği belirtiliyor.

Son dönemde kullanıcılar arasına küresel finans kurumları da katıldı. Öyle ki dünyanın en önemli finans merkezlerinden Londra’daki bankalar, siber saldırıları engellemek için hackerlara karşı Bitcoin teklif ederek anlaşma yolunu tercih ediyor.

Bitcoin merakı sadece küresel piyasalarda değil, Türk yatırımcılar tarafından da ilgiyle takip ediliyor. İlk önemli yatırımcısı da Çalık Holding’in patronu Ahmet Çalık. Çalık, Bitcoin’e Türkiye üzerinden değil Gürcistan kanalıyla adım atmayı tercih etti. 6 milyar dolarlık fonu bulunan Georgia Co-Investment Fund (GIF), Bitcoin ağının en önemli altyapı şirketlerinden Bitfury’ye 10 milyon dolarlık yatırım yaptı. GIF’in en önemli ortaklarından birinin Ahmet Çalık’ın şirketi Çalık Holding olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Forbes ve IBM sponsor oldu

Bunları neden mi anlattım?

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bu konuda sessiz sedasız bir toplantı yapıldı. Bitcoin’in dünyaca ünlü isimleri; sanal para babaları Antalya’da bir araya geldi. İngiltere merkezli CoinsBank’ın düzenleyeceği toplantıların ilk halkasıydı bu. Bu toplantıların ikincisi de Akdeniz üzerinde bir cruise gemisinde yapılacak. Her neyse… Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, IBM, GEM Research, Genesis Mining gibi kuruluşların sponsorluğunda gerçekleşen toplantılarda Bitcoin’in dünyaca ünlü isimleri konferanslar verdi.

CoinsBank CEO’su Ronny Boesing, Antalya’daki toplantının önemini "Kripto para sektöründe çok fazla sayıda zeki insan var. Bu kişilerin hepsinin beraber çalıştığında nelerin başarılabileceğini düşünün! İnanıyorum ki işbirliğimiz ana akıma adoptasyon için anahtar nokta olacaktır ve bu konferans bunun başlangıcı olabilir…” sözleriyle açıkladı.

Sokaktaki vatandaşı pek ilgilendirmese de Bitcoin, şimdiden Türk turizmcisi ve işadamlarına para kazandırmaya başladı bile…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın