28.03.2024 - Beydağı Haber Ajansı Malatya Haberleri

Prof Dr. Osman CELBİŞ sentetik uyuşturucunun etkileri ve zararları hakkında açıklama yaptı.

Prof Dr. Osman CELBİŞ sentetik uyuşturucunun etkileri ve zararları hakkında açıklama yaptı.

“GENÇLERİ SENTETİK UYUŞTURUCUDAN KURTARMALIYIZ”

Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Osman CELBİŞ sentetik uyuşturucunun etkileri ve zararları hakkında açıklama yaptı.

“Sentetik Uyuşturucu Yapısı”

Sentetik uyuşturucular sonradan imal edilen, laboratuar ortamında üretilen ve etkisel olarak da kişiye uyuşturucu benzeri etkiler oluşturan maddelerdir. Söz konusu maddeler, kanda biyonik dediğimiz maddelerdir; bunlar etkisel olarak da kişinin esrar aldığı zamanki etkiyi oluşturur. Bu tarz maddeler maalesef kolay ulaşılabilen maddelerdir.

“Sentetik Uyuşturucu Kullananımı Nasıl Anlaşılır?

Sentetik uyuşturucu kullanan kişileri özel bir şekilde anlamak zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. CELBİŞ  ”Birey sentetik uyuşturucuyu kullandıysa bu maddenin etkisi esrara benzer. Bun durumda kişi halüsinasyon görür, nerede olduğunu bilmez ve hatta çoğu zaman kendisinin uçtuğunu zanneder, davranışları anormaldir, yürümesi, konuşması bozulmuştur, söylenenleri anlamaz, sürekli güler yada ağlar genel olarak bu davranışları gösterir. Sentetik uyuşturucu maddesi ilk başta laboratuar ortamında ilaç imal etmek isterken tesadüfen bulunmuş bir uyuşturucudur ” şeklinde konuştu.

“Sentetik Uyuşturucu Sadece Bonzai Olarak mı bilinmektedir?”

CELBİŞ, Sentetik uyuşturucunun çeşitli isimleri olduğunu ve bu isimlerin piyasada kullanıcılar tarafından bilindiğini belirterek, “Bitkisel olan zararsızdır şeklindeki yanlış bir kanı nedeniyle ilk zamanlarda serbestçe satılmıştır. İnternet üzerinden kafa yapan, moral veren madde diyerek satışa sıvı halini değil de bitki halini sunarak bitkisel olan ürün faydalıdır düşüncesini insanların zihinlerine yerleştirmeye çalışıp satış yapmaya başlanmıştır.” dedi.

“Bu Maddeleri Kullananlarda Ne Gibi Belirtiler Meydana Gelmektedir?”

Bu maddelerin kullanıcısının özellikleri tam olarak bilinmemektedir. Özellikle belli dozlar üzerine çıkılınca ölüm tehlikesi görülmektedir. Kalp dolaşım sistemine etkisi yüksek olduğu için ölümlere ve başka hasarlara yol açmaktadır. Ayrıca merkezi sinir sistemi üzerinde etkileri vardır. Buda kişinin bilincini ortadan kaldırmaktadır. Kullanıcı kendisini başka bir alemde zanneder konuşanları tam anlamaz, kavramaz, bilinç bir şekilde esrarda ve eroinde olduğu gibi ortadan kalkar. Aynı şekilde istem dışı hareketler, adam öldürme, yaralama, kazaya sebebiyet verme gibi durumları bulunmaktadır. Kişi üzerinde etkisi kesin şu hücreye şöyle etki yapıyor diye bir teşhis yoktur. Şuan araştırma aşamasında. Bu sentetikler kanda biyoniklerin bir tipik duruşu vardır. Bu cenin pozisyonu dediğimiz kişiler başını ellerinin arasına alıp bacaklarını büküp bu pozisyona gelmektedirler. Bu kişiler bazen bir iki gün o pozisyonda kalabiliyorlar ve uyandıklarında ne olduğunu hatırlamıyorlar. Bu çok tipiktir. İnsanlar bu durumla karşılaştıklarında karşıdaki kişinin maddeyi kullanmış olduğunu anlamaları gerekmektedir.

“Bu Maddedeki Ölüm Tehlikesi”

Uyuşturucunun dozu yüksek olursa kişi hayatını kaybedebilmektedir. Kendini yüksek bir yerden aşağıya atabilir; çünkü ne yaptığını ve nerde olduğunu bilmemektedir. İnsanlar zaten uyuşturucuyu gerçek alemden kopup sanal aleme geçmek için kullanmaktadır. Bu içinde olduğu durumda kendini an be an ölüme daha da yaklaştırmaktadır.

“Bu Uyuşturucu Nasıl Bırakılır?”

Kişinin tek başına bırakamayacağının mümkün olmadığını belirten CELBİŞ “Kişi bırakmaya çalışsa da onun bu maddeyi kullanmasına sebep olan çevre onun peşini bırakmayacaktır. Çünkü onlar için bir müşteri kaybı demektir. Bırakmak isteyen kişinin o çevreden mutlaka uzaklaşması gerekmektedir” diye açıkladı.

“Sentetik Uyuşturucuyu Bırakanlarda Tekrar Kullanma İsteği Gerçekleşir mi, Kesin Tedavi var mıdır?”

Bağımlılığın kesin tedavisi diye bir şey yoktur. Bir örnek vermek gerekirse alkolü bırakmış bir kişi bir damla bile içerse kaldığı yerden devam eder. Sağlık Bakanlığının açıkladığı bağımlılıkla mücadeleye başlarken kullananlar % 27 idi, sonra % 23’e, daha sonra tekrar % 27’ ye çıkmıştır. Ne kadar sigarayla mücadelede etkin olursak olalım bırakılma oranı % 30 lardadır. O yüzden uyuşturucuda da kesin sonuç yoktur. En büyük risk bir kere alınırsa tekrar kullanılabilecek olmasıdır. Bağımlılıklar risklidir. Esas olan eğitimdir. Hiç başlanmamalıdır. Gençler, çocuklar başlarken doğal olduğunu düşünüyorlar; tamamen cahilliktir. Kendini gösterme, ispat etmeye çalışmak için kullanmaktadırlar. Bu konularda çocukları çok iyi eğitmek gerekiyor, ailenin rolü çok önemlidir. Çocuk okuldan eve geldiği zaman dersler nasıldı, hadi derse başla gibi cümleler kurmak yerine bugün nasıl geçti diyerek başlansa belki daha fazla sohbet ortamı olacaktır. Çocuklar kendilerine yararlı olanı da zararlı olanı da aileden öğrenecektir. Bu bağımlılığın tedavisi vardır, profesyonel yardım (hastane vb) alınmalı. Kesin tedavi yok derken bağımlı tedaviden sonra ilk kullanımında bile tedavi olmamış gibi kullanmaya devam eder. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. (Kaynak: UNİHABER)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın